Dünya ekonomisinde ayakta kalma kılavuzu

-
Aa
+
a
a
a

1995–1999 yılları arasında yaptığı araştırmayı kitaplaştırdığında, Kanadalı gazeteci Naomi Klein, kuşkusuz yazdığı kitabın böylesine ses getireceğini, ‘küresel’ bir aktivizmin pusulası görevini üstleneceğini tahmin etmemişti. 2000 yılının Ocak ayında yayımlanan No Logo: Küresel Markalar Hedef Tahtasında (No Logo: Taking Aim at the Brand Bullies), kısa süre içinde 23 dile çevrildi. Kitabın yayımı, tam da Seattle’daki WTO (Dünya Ticaret Örgütü) karşıtlarının, emperyalist tekel karşıtlarının gösterisinin ardından tüm dünyada karşı küreselleşmeci hareketin momentum kazanmaya başladığı döneme denk geldi ve No Logo bu hareketin bir parçası oldu. Hatta kitabın kendisi bir harekete dönüştü.

29 yaşında elde ettiği bu başarının ardından Klein, kitabının peşine

düştü kelimenin tam anlamıyla ve en başta pek de düşünmediği, planlamadığı bir noktada buldu kendini. Küreselleşme karşıtlarının sesi oldu. Kitabın yayımlanmasının ardından internette e-mail adresini bulan birçok gencin, kendisine yazmaya ve sorular sormaya başladığını, bu soruların tümüne cevap verebilmek için bir internet sitesi hazırladığını söyleyen Klein, zamanla www.nologo.org adlı bu sitenin de karşı küreselleşmecilerin ‘küresel’ buluşma noktası olduğunu belirtiyor.

Tartışmanın cephesinden duyurular

Sorulan sorular çoğalınca ve artık kendisi de kendi kendine sorular sormaya başlayınca, ikinci bir kitap yazmaya başlamış Naomi Klein; ‘Fences and Windows: Dispatches From the Front Lines of the Globalization Debate’ (Küreselleşme Tartışmasının Cephesinden Duyurular). Yaptığı araştırmalar sırasında sürekli karşısına çıkan bir kavram, ‘çit’ kavramı kitabın içeriğini belirlemiş. İnsanlığın önüne dikiliveren çitlerden yola çıkarak Fences and Windows’u yazmaya başlamış. “Bazen gözle görülemeyen ama varolan çitler, bazense gerçek çitler, insanların önü hep çitlerle kesiliyor. Sınırlardan geçmeye çalıştıklarında, bir zamanlar kamuya ait olan su ve gıda kaynaklarına ulaşmak istediklerinde, muhalefet etmeye, kamusal alanlarda, kamuya ait sokaklarda gösteri yapmak istediklerinde, önlerinde hep çitler var” diyen Klein, bu yeni kitabında Seattle’dan 11 Eylül 2001’e kadar geçen zaman içinde küreselleşme karşıtı hareketin kat ettiği yolu anlatmış.

2000 yılının Ocak ayından itibaren, No Logo’nun yayımlandığı günden itibaren dünyayı dolaşıp birçok gösteri, zirve ve konferansa katılan yazar, Fences and Windows’ta, bu toplantılarda yaptığı konuşmaların metinlerini, daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış makalelerini bir araya getirmiş. NAFTA’dan (Kuzey Amerika Ülkeleri Serbest Ticaret Anlaşması) transgenetik organizmalara, ekonomik köktencilikten direnişin, muhalefetin zaman içinde değişen çehresine, bir çok farklı güncel konuda görüşlerini paylaşmış okuyucuyla.

Naomi Klein

Tarihte eşine az rastlanır bir hareketin, kendiliğinden oluşan ve geldiği nokta kendi aktivistlerini bile şaşırtan karşı küreselleşmeci hareketin dünü, bugünü ve geleceği hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara cevap bulabileceğiniz bir kitap Fences and Windows. Kitap için Anglosakson basında çıkan yazılarda, ‘Dünya Ekonomisinde Ayakta Kalma Kılavuzu’ deniliyor ve son derece zekice yazılmış bir kitap olduğu söyleniyor.

Naomi Klein, yine sadece kitap yazmakla yetinmemiş ve bir de fon kurmuş, internet merkezli bir fon. Web adresi: www.fencesfund.org . Kitap ve hareket hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz siteyi ziyaret edebilirsiniz. Hatta üye olabilir, dünya üzerindeki çitlerin yıkılmasına destek verebilirsiniz.